Valpreventieweek 2023

De gevolgen van een val kunnen enorm zijn. Vooral bij ouderen en mensen met een hersenaandoening kan een val ernstige gevolgen hebben. Om extra aandacht te vragen voor valpreventie organiseert Veiligheid.nl tussen 2 en 8 oktober de Valpreventieweek. In de Valpreventieweek worden gemeenten, zorgprofessionals en ouderen geïnformeerd wat zij kunnen doen om het aantal valincidenten te verminderen.
Cliënten in de zorg liggen vaak te lang in bed
Tips en tools voor zorgverleners

Zorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen om het risico op vallen te verminderen. Om hen daarbij te helpen biedt VeiligheidNL online een schat aan informatie, praktische tips en tools aan.

De impact van een val
  • Vorig jaar zijn 6.200 Nederlanders om het leven gekomen door een ongelukkige val.
  • Bijna 80% van deze personen is 80 jaar of ouder. 
  • Het aantal fatale vallen neemt vooral toe onder 90-plussers en bij mensen met een hersenaandoening.

Bron: CBS

Wist u dat?  

…er een Ketenaanpak Valpreventie is opgesteld? Gemeenten hebben de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor hun inwoners van 65+. Veiligheid.nl heeft een handreiking ontwikkeld om de gemeenten daarbij te helpen en een e-learning ontwikkeld voor professionals. Bekijk voor meer informatie de website van Veiligheid.nl.

Onze zorghulpmiddelen om valletsel te voorkomen of beperken

HartingBank biedt verschillende zorghulpmiddelen die bijdragen aan valpreventie. Vraag uw HartingBank adviseur naar de mogelijkheden. 

Kepler Night Nurse

Niet tijdig gedetecteerde valpartijen vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico voor ouderen. Met huidige systemen met slimme sensoren is bij 6 van de 7 valpartijen pas na 5 minuten iemand aanwezig om de cliënt te helpen. Daarnaast wordt het zorgpersoneel overspoeld met valse alarmen doordat de huidige systemen niet in staat zijn accuraat te communiceren. De baanbrekende en betrouwbare zorgsoftware van Kepler Night Nurse elimineert 99% van de valse alarmen. Bovendien vermindert deze moderne valdetectietechnologie het aantal incidenten.

Bossy smartmatras helpt bij het monitoren van de nachtrust

Het slimme Bossy matras

Dit comfortabele smartmatras is uitgerust met meerdere sensoren. Denk bijvoorbeeld aan een sensor die meet of de cliënt op het bed aanwezig is, wanneer deze rechtop zit of het bed verlaat. Onder het bed kan een relay interface worden aangesloten. De interface stuurt diverse data naar uw eigen bewakingssysteem. Zo ontvangt u direct een melding wanneer een cliënt uit bed is. Indien dit een val betreft, bent u dus snel bij de cliënt.

Overige producten die bijdragen aan valpreventie

 

Neem contact met ons op

Wij hel­pen u graag met de juis­te hulp en mid­de­len om letsel na een val te voorkomen of beperken. Neem con­tact op met uw vas­te con­tact­per­soon of ves­ti­ging, of via onderstaand formulier.