Beter Slapen

Goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. Niet alleen het aantal uren slaap, maar ook hoe effectief de slaap is. Voor veel bewoners in de gehandicapten- en ouderenzorg is goede nachtrust niet vanzelfsprekend. Het Trimbos Instituut geeft aan dat ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking last heeft last van slaapproblemen. Bij ouderen komen slaapproblemen nog vaker voor.

Slaapproblematiek

Wie ’s nachts niet goed rust, heeft overdag meer zorg nodig. Hoe zorgt u ervoor dat iemand goed slaapt? Dat hangt af van veel factoren en individuele voorkeuren. Een goed matras met prettig beddengoed, een fijne donkere kamer, of juist een geruststellend nachtlampje; ze kunnen een goede nachtrust maken of breken. Om de bewustwording rondom slaap en daardoor beter slapen te bevorderen werkt HartingBank samen met Annelies Smits, gerenommeerd somnoloog (slaapdeskundige).

Somnoloog Annelies Smits is betrokken bij HartingBank om beter slapen te stimuleren in de zorg

“Slapen lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is dit niet het geval.”

Annelies Smits – Somnoloog

Over Annelies Smits

Annelies Smits werkt als arts verstandelijk gehandicapten, is somnoloog (slaapdeskundige) en betrokken bij het Centrum voor Consultatie en Expertise en SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland). Vanuit de SKILZ (Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg) is zij betrokken bij het ontwikkelen van de landelijke richtlijn Slaapproblemen. Deze richtlijn wordt in 2023 gepubliceerd en omvat handvatten ten aanzien van kennis, hulpmiddelen en routes die er op het gebied van slaap zijn. Lees hier meer over Annelies Smits.

Verbeter het slaapklimaat 

We onderscheiden drie belangrijke factoren die ten grondslag liggen aan een goede nachtrust: de mate waarin een cliënt comfortabel is, de slaapdruk door beweging en het bioritme.

Comfort

Om goed te kunnen slapen moet de cliënt comfortabel zijn. Fysieke prikkels zoals pijn en omgevingsprikkels in de slaapomgeving kunnen het comfort verstoren. Zo zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van het matras, de hoeveelheid licht in de kamer en de temperatuur van invloed op het comfort. Wilt u weten hoe het slaapcomfort voor uw cliënten kunt verbeteren?

Lees hier meer

Voldoende slaapdruk door beweging

Slaapdruk is de behoefte om te gaan slapen. Die slaapdruk wordt gedurende de dag opgebouwd en is idealiter maximaal bij het naar bed gaan. Dutjes en gebrek aan voldoende activiteit overdag zorgen voor onvoldoende slaapdruk. Regelmatig bewegen verbetert zowel slaapkwaliteit, slaapduur als continuïteit van de slaap. Ontdek hoe de slaapdruk van cliënten wordt verhoogd door beweging.

Lees hier meer

Bioritme

Voor de meeste mensen is 7,5 uur slaap ideaal en dus voldoende. Veel mensen in zorginstellingen liggen langer in bed, soms wel 10 tot 12 uur. Het lichaam past zich aan en spreidt de slaap dan uit over meer uren, waardoor iemand minder diep slaapt en de kwaliteit afneemt. Wilt u weten hoe u beter onderscheid maakt tussen waak- en slaaptijd?

Lees hier meer

Slaapscan

Samen met somnoloog Annelies Smits hebben we de slaapscan ontwikkeld. Vul deze slaapscan in en ontvang direct slaapadvies per mail, toegespitst op uw cliënten.

 

Wilt u graag meer advies over slapen?

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van beter slapen? Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, advies, een training of een afspraak. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.