23 februari 2023 |
Stimuleren van beweging voor betere slaap
Slaapdruk is de behoefte om te gaan slapen. Die slaapdruk wordt gedurende de dag opgebouwd en is idealiter maximaal bij het naar bed gaan. Dutjes en inactiviteit overdag zorgen voor onvoldoende slaapdruk. Regelmatig bewegen verbetert zowel slaapkwaliteit, slaapduur als continuïteit van de slaap.
Bewegen overdag bevordert rust tijdens de nacht
Voor de meeste volwassenen is 7,5 uur slaap ideaal. Veel mensen in zorginstellingen liggen veel langer in bed. Het lichaam past zich daarop aan, waardoor de slaap minder diep is. Daar word je erg moe en prikkelbaar van, aldus Annelies Smits, somnoloog.
Een gezond slaap- en waakpatroon is belangrijk om te kunnen ontspannen, uitrusten en herstellen. Een verstoring hierin is niet wenselijk. Wanneer cliënten weinig buiten komen, onvoldoende lichaamsbeweging hebben en afhankelijk zijn van houdingsveranderingen op de dag (bij ernstige beperkingen) kunnen slaapproblemen ontstaan. De inzet van hulpmiddelen om beweging te bevorderen kan de nachtrust ten goede komen. Wij maken onderscheid in drie categorieën zorghulpmiddelen die helpen uw cliënt helpen te bewegen: fietstrainers, bewegingstrainers en buitenfietsen. Om bewegen extra leuk te maken kunnen (virtuele) spellen ingezet worden.
Fietstrainers
Een fietstrainer is een hulpmiddel om binnen, het hele jaar door, te bewegen. Wij bieden ook zitfietstrainers. Deze zijn zeer geschikt voor revalidatie en medische fitness. Door een lage instap en eenvoudig verstelbare zitting is deze fiets ook voor cliënten met een beperking inzetbaar.
Bekijk ons aanbodBewegingstrainers
Een passief/actieve bewegingstrainer is een trainingsapparaat voor de benen en de armen en kan actief en passief ingesteld worden. Bij het actieve gebruik geeft het apparaat weerstand, die van te voren wordt ingesteld. Bij het passieve gebruik, zorgt het apparaat voor omwentelingen (draaibewegingen), die van te voren op een bepaalde snelheid zijn ingesteld.
Bekijk ons aanbodBuitenfietsen
Wij bieden verschillende soorten buitenfietsen. Een duofiets is een driewielfiets waarbij de gebruikers naast elkaar zitten. Terwijl één persoon stuurt, kunnen beide berijders trappen en hebben ze allebei goed zicht. De rolstoelfiets is ontwikkeld om mensen, die in hun eigen rolstoel blijven zitten, per fiets te vervoeren. Er is geen transfer nodig tussen de rolstoel en de fiets.
Bekijk ons aanbodVirtueel trainen
Virtueel trainen is een toegankelijke manier om te bewegen. Wij bieden interactieve, digitale systemen met motiverende oefeningen in spelvorm. Onze systemen helpen zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten en activiteitenbegeleiders, om hun cliënten fysiek, mentaal en sociaal actief te houden. Wij maken verschil in fietsroutesystemen, 3D-bewegingssystemen en reactielichten.
Fietsroutesystemen
Een fietsroutesysteem toont routefilms waarmee de ervaring van buiten fietsen of wandelen levensecht wordt nagebootst. Net als op een echte fiets, bepaalt het aantal omwenteling hoe snel u voortbeweegt op het scherm: het is alsof er echt door het landschap gefietst wordt! De veranderende omgeving stimuleert de gebruiker om te blijven bewegen, veel meer dan op een hometrainer zonder fietsroutesysteem.
3D-bewegingssystemen
3D-bewegingssystemen bestaan uit beweegoefeningen in spelvorm om de grove motoriek, ADL- en cognitieve vaardigheden te oefenen in de vrije ruimte. De oefeningen kunnen aangepast worden aan het fysieke niveau van de cliënt. De 3D camera detecteert zeer kleine bewegingen, dus elke cliënt kan meedoen. Een klinisch keuzemenu helpt de therapeut de juiste oefening te selecteren. De oefeningen zijn ontworpen op basis van wetenschappelijke evidentie en de klinische praktijk.
Reactielichten
Met reactielichten maakt u oefeningen en spellen interactief. De lichtgevende bewegingssensoren kunnen op afstand met een app op een tablet worden aangestuurd. In de app vindt u per leerlijn een groot aantal voorgeprogrammeerde oefeningen.
Wij denken graag met u mee
Onze specialisten op het gebied van fysiotherapie en fitness weten hoe belangrijk het voor cliënten is om in beweging te blijven. Zij denken graag met u mee en adviseren u over zorghulpmiddelen om buiten, maar ook binnen te bewegen.
- Menno Schreiber (regio zuid)
06 81093247 – m.schreiber@harting-bank.nl - Arend Jensma (regio noord)
06 30370505 – a.jensma@harting-bank.nl
Meer weten over de mogelijkheden?
Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van bewegen? Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, advies, een training of afspraak. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.