Verhogen van comfort voor betere slaap

Beter slapen Comfort is belangrijk voor een goede nachtrust

Lichamelijk en mentaal comfort zijn voorwaarden om goed te kunnen slapen. Pijnprikkels en omgevingsprikkels kunnen dit comfort echter verstoren. Samen met somnoloog Annelies Smits hebben wij een aantal tips en hulpmiddelen op een rij gezet om het comfort te verhogen en de nachtrust te verbeteren.

Fysiek comfort

Een goed matras is essentieel om goed te kunnen slapen. Wat een goed en comfortabel matras is, is voor iedereen anders. Op het gebied van matrassen is veel keuze: we kennen de standaard schuim/zorg matrassen en diverse anti-decubitus matrassen zoals traagschuimmatrassen, hybride matrassen, de licht dynamische en sterk dynamische matrassen en low air loss matrassen. Deze matrassen verschillen in de mate van functionaliteit, hardheid en drukverdeling.

Een aangename temperatuur 

Een optimale temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen de 16-18 °C. In zorginstellingen is de temperatuur meestal centraal geregeld. Vaak is het hierdoor te warm of juist te koud in de slaapkamer en dat verstoort de slaap. Ouderen en cliënten met een beperking hebben ook vaker last van een slechte doorbloeding waardoor ze het snel koud hebben. Een gevolg daarvan is dat ze slechter inslapen.

Andere verstoringen

Gerichte zorg kan onnodige verstoring tijdens de slaap voorkomen. Hier speelt zorgtechnologie een belangrijke rol. Slimme matrassen geven bijvoorbeeld signalen af wanneer een cliënt het bed verlaat, of maken inzichtelijk dat een cliënt zelf al volledig is omgedraaid. En door track en trace applicaties hoeven zorgmedewerkers niet meer naar de locatie van een hulpmiddel te zoeken, waardoor er minder onnodige bewegingen zijn op de gang.

Zorghulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen bijdragen aan het verhogen van het comfort van cliënten.

Bedden en bedaccessoires

Om het voor de cliënt zo comfortabel mogelijk te maken is een veilig bed cruciaal. Hierin bieden wij veel mogelijkheden, afhankelijk van de zorg die verleend wordt. Geborgenheid kan onder andere worden gerealiseerd door middel van een verzwaringsdeken, onderbedverlichting of een muziekkussen. Verder zorgt een bedhek of bedsteun er voor dat cliënten niet uit bed vallen. Ter voorkoming van letsel bij valincidenten kan een ultra low bed uitkomst bieden.

Matrassen

Cliënten hebben verschillende behoeften wat betreft comfort. Sommige cliënten hebben de voorkeur voor een zacht matras waarin ze kunnen wegzakken en anderen vinden dit juist niet prettig en hebben hierop moeite met draaien. Daarom zijn er verschillende soorten matrassen. Een cliënt met een verhoogd risico of al aanwezige decubitus, is gebaat bij een (preventief) antidecubitusmatras. Deze zijn er in diverse soorten en uitvoeringen. In combinatie met een antidecubituskussen wordt het individuele comfort nog meer vergroot. Door de situatie van de cliënt goed uit te vragen willen we tot het meest geschikte matras komen, wat mogelijk naast goede preventie of curatieve bijdrage ook het meeste comfort biedt.

Een rustige omgeving

De inrichting van een slaapkamer is van invloed op het comfort. Is een cliënt snel overprikkeld, dan is het raadzaam om de kamer zo rustig mogelijk te houden door te kiezen voor rustige, huiselijke kleuren en warm licht. Een bedlampje kan al helpen, maar ook systemen die ervoor zorgen dat de zorgverlener de cliënt niet vaak hoeft te storen, zoals het Bossy-matras. Ook innovatieve oplossingen zoals Track & Trace kunnen zorgen dat er minder onnodige bewegingen op de gang plaatsvinden.

Bioritme

Het mentale en fysieke comfort dat cliënten ervaren houdt verband met het slaap- en waakritme. Ontdek hoe onderscheid tussen bedtijd en slaaptijd kan bijdragen aan een verbeterde nachtrust.

Lees meer

Advies

HartingBank beschikt over een groot team specialisten op het gebied van Liggen en Slapen. Zij kunnen een hulpmiddelenadvies op maat samenstellen waarmee het comfort wordt verhoogd en dat bijdraagt aan een verbeterde nachtrust voor uw cliënten. Neem voor vragen contact op:

Jeffrey Goddefroy

0622122046 – jeffrey.goddefroy@harting-bank.nl

Meer weten over de mogelijkheden?

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van comfort? Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, advies, een training of afspraak. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.