Donderdag 26 oktober - Veenendaal

Dit najaar organiseren wij weer onze Themadagen. Op deze Themadagen kunt u over het hele land diverse seminars volgen en luisteren naar interessante sprekers over het thema Reablement.

Donderdag 26 oktober vindt de Themadag plaats in Veenendaal.
Het programma ziet er als volgt uit:

08:30 uur   Ontvangst
09:00 uur   Opening door de dagvoorzitter Juliette Grimbergen
09:15 uur   Spreker 1: Elly Branderhorst – Langer actief thuis
10:30 uur   Koffie-/theepauze
10:45 uur   Spreker 2: Teun Toebes – Een betere levensstandaard voor mensen met dementie
12:00 uur   Intermezzo: Improvement-IT
12:15 uur   Intermezzo: Medipoint
12:30 uur   Lunch*
13:45 uur   Spreker 3: Annelies Smits – Slapen, een wake-up call
15:00 uur   Koffie-/theepauze
15:15 uur   Spreker 4: Prof. dr. ir. Masi Mohammadi – Een huis dat voor mensen zorgt
16:30 uur   Gezamenlijke afsluiting door Juliette Grimbergen

* De lunch wordt door HartingBank verzorgd

Netwerken

Naast het bovenstaande programma, biedt deze Themadagen ook ruimte voor u om te netwerken en om met andere gasten te discussiëren over het thema Reablement. Benieuwd wie u hier zult treffen? Bekijk onze Facebook evenementenpagina en zet uzelf op aanwezig:

Webpage Button - Join Facebook event (2017) - Canopy : Canopy

Reablement: Van zorgen voor, naar zorgen dat.

Reablement is een manier om samen met de cliënt te werken aan zelfredzaamheid. Het heeft als doel om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken van zorg. Op onze Themadagen zullen de sprekers Reablement vanuit verschillende invalshoeken behandelen.

Accreditatie

Voor de HartingBank Themadagen zijn voor zowel ergotherapeuten als fysiotherapeuten 6 accreditatiepunten toegewezen.

Graag stellen wij de sprekers voor:

Dagvoorzitter Juliette Grimbergen

Juliette Grimbergen is tijdens de Themadagen dagvoorzitter en presentator. Zij zorgt voor veel interactie met de zaal, want daar zit veel kennis en ervaring. Ze creëert een sfeer waarbij mensen op het podium én in het publiek zich op hun gemak voelen. Juliette reageert spontaan en brengt energie in de zaal. Juliette is ook video presentator voor verschillende platforms en zet dit  in bij de voorbereiding van events.
Juliette bereidt zich gedegen voor, luistert goed en stelt dan relevante vragen. En regelmatig zijn dat vragen die ook op-poppen in de hoofden van het publiek. Kortom: Juliette zet anderen in het licht!

Elly Branderhorst – Langer actief thuis

Elly Branderhorst is al ruim 20 jaar ergotherapeut. In 2021 heeft zij de master Neurorevalidatie & innovatie afgerond met als afstudeerproject het ontwikkelen van het programma Langer Actief Thuis (LAT), gebaseerd op de principes van reablement. Sindsdien werkt Elly Branderhorst als projectleider in de regio West- en Midden-Brabant en begeleid ze organisaties bij het implementeren van LAT. Vanaf 2023 is zij gestart met een promotietraject bij RadboudUMC, waarbij ze zich bezig houdt met het onderzoeken van de effecten van LAT en het doorontwikkelen van het programma. 

Bij zorgaanbieder Mijzo is in 2021 het programma Langer Actief Thuis ontwikkeld, gebaseerd op de principes van reablement. Inmiddels zijn er 10 organisaties in West- en Midden-Brabant die deze werkwijze toepassen. Tijdens de workshop wordt ingegaan op wat reablement is en welke resultaten het oplevert. Daarnaast word de manier van werken uitgelegd aan de hand van het programma Langer Actief Thuis. Er zal worden ingegaan op wat dit programma oplevert in Brabant en op de succesfactoren en valkuilen in de ontwikkeling van het programma.

Teun Toebes – Een betere levensstandaard voor mensen met dementie

Teun Toebes strijdt al jaren voor een betere wereld voor mensen met dementie, omdat hij vindt dat ieder mens recht heeft op de best mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Als verpleeghuisbewoner ervaart hij al bijna drie jaar waarom deze verandering zo hard nodig is en daarom besloot Teun zijn missie kracht bij te zetten door over onze grenzen heen te kijken.

Na een reis van drie jaar door 11 landen in 4 continenten neemt Teun Toebes u mee in zijn zoektocht naar een andere kijk op dementie. Hoe komen we bijvoorbeeld van het verzorgen van de patiënt, naar het verzorgen van de mens? Dit doet hij aan de hand van zijn ervaringen en beelden uit de documentaire ‘Human Forever’ die eind dit jaar op een G20-conferentie en publieke omroep te zien zal zijn.

Annelies Smits – Slapen, een wake-up call

Annelies Smits werkt als arts verstandelijk gehandicapten en somnoloog bij SEIN, experticecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Ook is zij deelnemer in de werkgroep richtlijnontwikkeling ‘Slaap in de langdurige zorg’. Hoe bepaalt slaap hoe je in je vel zit? En wat gebeurt er met het slapen als je hulp nodig hebt in het dagelijks leven? Waarom wordt ‘goed slapen’ dan uitdaging? En wat merk je daar overdag dan van? Tijdens de lezing zullen deze vragen interactief verkend worden en de basale voorwaarden voor een goede slaap worden besproken. Ook zal uitgebreid stil worden gestaan hoe je als behandelaar de cliënt kunt ondersteunen bij het kiezen van de juiste manier om een goed dag-nachtritme te bereiken.

Prof. dr. ir. Masi Mohammadi – Een huis dat voor mensen zorgt

Een progressieve houding, rekening houdend met de functionele kaders, kenmerkt Masi Mohammadi, hoogleraar ‘Smart Architectural Technologies’ aan de TU Eindhoven en lector ‘Architecture in Health’ bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Zij onderzoekt innovatieve ruimtelijke concepten en methoden voor het bevorderen van de kwaliteit van de woonomgeving. Nu de participatiesamenleving en gezond en zelfstandig wonen hoog in het vaandel staan, spelen technologische innovaties een belangrijke rol bij de realisatie van deze doelen. In dit kader ontwikkelt Mohammadi het concept voor het ‘Huis als Mantelzorger’, een visie die weer een stap verder gaat dan ‘de slimme woonomgeving’ en nadrukkelijker inspeelt op het gedrag en de wensen van de gebruiker. ‘Huis als Mantelzorger’ is een woonomgeving die ‘meevoelt’ met de ouder wordende bewoner en in zekere zin de functie vervult of ondersteunt van mantelzorger.

Improvement-IT en Medipoint

Naast bovenstaande sprekers zal Improvement-IT aanwezig zijn om de toepassing van Track & Trace in het verpleegtehuis toe te lichten.

Ook Medipoint is aanwezig. Zij komen vertellen over slimme oplossingen in de zorg met als doel de zelfredzaamheid te bevorderen en cliënten langer actief thuis te laten wonen. 

Zowel Track & Trace en het zelfredzaamheidspakket is gericht op minder zorgen voor, en meer zorgen dat.

Praktische info

Het adres van de Themadag in Veenendaal is:

Van der Valk Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal

De locatie is goed te bereiken met de auto. U kunt de route gemakkelijk plannen via Google Maps.

Reist u liever met het openbaar vervoer? Het Van der Valk hotel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Plan vlak voor uw vertrek de route op 9292.nl 

Contact

Heeft u vragen over de Themadagen? Onze collega’s staan altijd voor u klaar.
Mail uw vraag naar: themadagen@harting-bank.nl