Dinsdag 19 september - Oisterwijk

Dit najaar organiseren wij weer onze Themadagen. Op deze Themadagen kunt u door het hele land diverse seminars volgen en luisteren naar interessante sprekers over het thema Reablement.

Dinsdag 19 september vindt de Themadag plaats in Oisterwijk.
Het programma ziet er als volgt uit:

08:30 uur   Ontvangst
09:00 uur   Opening door de dagvoorzitter Juliette Grimbergen
09:15 uur   Spreker 1: Prof. dr. ir. Masi Mohammadi – Een huis dat voor mensen zorgt
10:30 uur   Koffie-/theepauze
10:45 uur   Spreker 2: Rob Heebink – In de zorg met Rob
12:00 uur   Intermezzo: Improvement-IT
12:15 uur   Intermezzo: Medipoint
12:30 uur   Lunch*
13:45 uur   Spreker 3: Annelies Smits – Slapen, een wake-up call
15:00 uur   Koffie-/theepauze
15:15 uur   Spreker 4: Anita Londeman – Langer actief thuis
16:30 uur   Gezamenlijke afsluiting door Juliette Grimbergen

* De lunch wordt door HartingBank verzorgd

Netwerken

Naast het bovenstaande programma, biedt deze Themadagen ook ruimte voor u om te netwerken en om met andere gasten te discussiëren over het thema Reablement. Benieuwd wie u hier zult treffen? Bekijk onze Facebook evenementenpagina en zet uzelf op aanwezig:

Webpage Button - Join Facebook event (2017) - Canopy : Canopy

Reablement: Van zorgen voor, naar zorgen dat.

Reablement is een manier om samen met de cliënt te werken aan zelfredzaamheid. Het heeft als doel om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken van zorg. Op onze Themadagen zullen de sprekers Reablement vanuit verschillende invalshoeken behandelen.

Accreditatie

Voor de HartingBank Themadagen zijn voor zowel ergotherapeuten als fysiotherapeuten 6 accreditatiepunten toegewezen.

Graag stellen wij de sprekers voor:

Dagvoorzitter Juliette Grimbergen

Juliette Grimbergen is tijdens de Themadagen dagvoorzitter en presentator. Zij zorgt voor veel interactie met de zaal, want daar zit veel kennis en ervaring. Ze creëert een sfeer waarbij mensen op het podium én in het publiek zich op hun gemak voelen. Juliette reageert spontaan en brengt energie in de zaal. Juliette is ook video presentator voor verschillende platforms en zet dit  in bij de voorbereiding van events.
Juliette bereidt zich gedegen voor, luistert goed en stelt dan relevante vragen. En regelmatig zijn dat vragen die ook op-poppen in de hoofden van het publiek. Kortom: Juliette zet anderen in het licht!

Prof. dr. ir. Masi Mohammadi – Een huis dat voor mensen zorgt

Een progressieve houding, rekening houdend met de functionele kaders, kenmerkt Masi Mohammadi, hoogleraar ‘Smart Architectural Technologies’ aan de TU Eindhoven en lector ‘Architecture in Health’ bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Zij onderzoekt innovatieve ruimtelijke concepten en methoden voor het bevorderen van de kwaliteit van de woonomgeving. Nu de participatiesamenleving en gezond en zelfstandig wonen hoog in het vaandel staan, spelen technologische innovaties een belangrijke rol bij de realisatie van deze doelen. In dit kader ontwikkelt Mohammadi het concept voor het ‘Huis als Mantelzorger’, een visie die weer een stap verder gaat dan ‘de slimme woonomgeving’ en nadrukkelijker inspeelt op het gedrag en de wensen van de gebruiker. ‘Huis als Mantelzorger’ is een woonomgeving die ‘meevoelt’ met de ouder wordende bewoner en in zekere zin de functie vervult of ondersteunt van mantelzorger.

Rob Heebink – In de zorg met Rob

Rob Heebink werkt sinds zijn 16e in de ouderenzorg. Na zijn studie Management in de Zorg vroeg Rob Heebink zich af wat helpen/zorgen voor onze ouderen nou betekent. Al die papieren hebben hem wel helpen ontwikkelen, maar niet precies de antwoorden gegeven die hij zocht in het helpen/zorgen voor ouderen. 2,5 jaar geleden heeft Rob Heebink samen met zijn vrouw ‘In de zorg met Rob’ opgestart waarmee video’s opneemt met ouderen. Over van alles, om samen met hen te werken aan zichtbaarheid , herkenbaarheid en de kracht van positieve gezondheid. Hoe blijven we gezond en wat is gezondheid dan? Dit is zijn vertrek punt en onderbouwt hij in alle elementen die hij laat zien. Met humor, respect en liefde voor het vak, neemt hij u mee in zijn visie over ouder worden, ouderenzorg en de benadering daarvan. 

In de lezing neemt Rob Heebink u mee in zijn vlogavontuur, waarom heeft hij dit gedaan en wat is zo waardevol hieraan? De video’s die hij laat zien passen bij Reablement in het verpleegtehuis. Rob maakt daar omheen zijn visie duidelijk en waarom deze video’s zo belangrijk zijn.

Annelies Smits – Slapen, een wake-up call

Annelies Smits werkt als arts verstandelijk gehandicapten en somnoloog bij SEIN, experticecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Ook is zij deelnemer in de werkgroep richtlijnontwikkeling ‘Slaap in de langdurige zorg’. Hoe bepaalt slaap hoe je in je vel zit? En wat gebeurt er met het slapen als je hulp nodig hebt in het dagelijks leven? Waarom wordt ‘goed slapen’ dan uitdaging? En wat merk je daar overdag dan van? Tijdens de lezing zullen deze vragen interactief verkend worden en de basale voorwaarden voor een goede slaap worden besproken. Ook zal uitgebreid stil worden gestaan hoe je als behandelaar de cliënt kunt ondersteunen bij het kiezen van de juiste manier om een goed dag-nachtritme te bereiken.

Anita Londeman – Langer actief thuis

Anita Londeman heeft ruim 20 jaar ervaring in het vak. Zij werkte eerder als ergotherapeut in onder andere verpleeghuizen, in de eerstelijn, als wmo consulent en als docent. De laatste jaren heeft zij zich verder gespecialiseerd in ergotherapie bij mensen met neurologische problemen (NAH) en dementie.

Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen is een diepe wens van veel ouderen. ‘Reablement’ draagt daaraan bij. Maar wat betekent reablement nou eigenlijk? En hoe kunnen we dit gaan toepassen in de praktijk? De seminar ‘Langer Actief Thuis’ gaat over het reablement-programma waarmee zorgorganisatie Mijzo op weg is om de ouderenzorg te verduurzamen. In de methode uit Scandinavië, met Denemarken als koploper, nemen mensen zelf de verantwoordelijkheid voor de manier waarop zij willen leven en ouder willen worden. Dit past naadloos in een veranderende samenleving en draagt bij aan duurzame zorg in de huidige arbeidsmarkt.

Improvement-IT en Medipoint

Naast bovenstaande sprekers zal Improvement-IT aanwezig zijn om de toepassing van Track & Trace in het verpleegtehuis toe te lichten.

Ook Medipoint is aanwezig. Zij komen vertellen over slimme oplossingen in de zorg met als doel de zelfredzaamheid te bevorderen en cliënten langer actief thuis te laten wonen. 

Zowel Track & Trace en het zelfredzaamheidspakket is gericht op minder zorgen voor, en meer zorgen dat.

Praktische info

Het adres van de Themadag in Oisterwijk is:

NEO KLV Hotel
Almystraat 12
5061 PA Oisterwijk

De locatie is goed te bereiken met de auto. U kunt de route gemakkelijk plannen via Google Maps.

Reist u liever met het openbaar vervoer? Het Neo KVL Hotel is op loopafstand van station Oisterwijk. Plan vlak voor uw vertrek de route op 9292.nl 

Contact

Heeft u vragen over de Themadagen? Onze collega’s staan altijd voor u klaar.
Mail uw vraag naar: themadagen@harting-bank.nl