HartingBank Themadagen 2023

Dit najaar organiseren wij weer onze Themadagen. Op deze Themadagen kunt u door het hele land diverse seminars volgen en luisteren naar interessante sprekers over het thema Reablement.

Reablement: Van zorgen voor, naar zorgen dat.

Reablement is een manier om samen met de cliënt te werken aan zelfredzaamheid. Het heeft als doel om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken van zorg. Op onze Themadagen zullen de sprekers Reablement vanuit verschillende invalshoeken behandelen.

Accreditatie

Voor de HartingBank Themadagen zijn voor zowel ergotherapeuten als fysiotherapeuten 6 accreditatiepunten toegewezen.

Sprekers en seminars

Op de Themadagen zijn interessante sprekers aanwezig. Wij stellen hen graag voor:

Dagvoorzitter Juliette Grimbergen

Juliette Grimbergen is tijdens de Themadagen dagvoorzitter en presentator. Zij zorgt voor veel interactie met de zaal, want daar zit veel kennis en ervaring. Ze creëert een sfeer waarbij mensen op het podium én in het publiek zich op hun gemak voelen. Juliette reageert spontaan en brengt energie in de zaal. Juliette is ook video presentator voor verschillende platforms en zet dit  in bij de voorbereiding van events.
Juliette bereidt zich gedegen voor, luistert goed en stelt dan relevante vragen. En regelmatig zijn dat vragen die ook op-poppen in de hoofden van het publiek. Kortom: Juliette zet anderen in het licht!

Prof. dr. ir. Masi Mohammadi – Een huis dat voor mensen zorgt

Een progressieve houding, rekening houdend met de functionele kaders, kenmerkt Prof. dr. ir. Masi Mohammadi, hoogleraar ‘Smart Architectural Technologies’ aan de TU Eindhoven en lector ‘Architecture in Health’ bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). 

Zij onderzoekt innovatieve ruimtelijke concepten en methoden voor het bevorderen van de kwaliteit van de woonomgeving. Nu de participatiesamenleving en gezond en zelfstandig wonen hoog in het vaandel staan, spelen technologische innovaties een belangrijke rol bij de realisatie van deze doelen. In dit kader ontwikkelt Mohammadi het concept voor het ‘Huis als Mantelzorger’, een visie die weer een stap verder gaat dan ‘de slimme woonomgeving’ en nadrukkelijker inspeelt op het gedrag en de wensen van de gebruiker. ‘Huis als Mantelzorger’ is een woonomgeving die ‘meevoelt’ met de ouder wordende bewoner en in zekere zin de functie vervult of ondersteunt van mantelzorger.

Prof. dr. ir. Masi Mohammadi zal aanwezig zijn op de themadagen in Oisterwijk, Nootdorp, Akersloot, Hoogeveen en Veenendaal.

Rob Heebink – In de zorg met Rob

Rob Heebink werkt sinds zijn 16e in de ouderenzorg. Na zijn studie Management in de Zorg vroeg Rob Heebink zich af wat helpen/zorgen voor onze ouderen nou betekent. Al die papieren hebben hem wel helpen ontwikkelen, maar niet precies de antwoorden gegeven die hij zocht in het helpen/zorgen voor ouderen. 2,5 jaar geleden heeft Rob Heebink samen met zijn vrouw ‘In de zorg met Rob’ opgestart waarmee video’s opneemt met ouderen. Over van alles, om samen met hen te werken aan zichtbaarheid , herkenbaarheid en de kracht van positieve gezondheid. Hoe blijven we gezond en wat is gezondheid dan? Dit is zijn vertrek punt en onderbouwt hij in alle elementen die hij laat zien. Met humor, respect en liefde voor het vak, neemt hij u mee in zijn visie over ouder worden, ouderenzorg en de benadering daarvan. 

In de lezing neemt Rob Heebink u mee in zijn vlogavontuur, waarom heeft hij dit gedaan en wat is zo waardevol hieraan? De video’s die hij laat zien passen bij Reablement in het verpleegtehuis. Rob maakt daar omheen zijn visie duidelijk en waarom deze video’s zo belangrijk zijn.

Rob Heebink zal aanwezig zijn op de Themadagen in Oisterwijk, Nootdorp, Akersloot, Roermond en Hoogeveen. 

Annelies Smits – Slapen, een wake-up call

Annelies Smits werkt als arts verstandelijk gehandicapten en somnoloog bij SEIN, experticecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Ook is zij deelnemer in de werkgroep richtlijnontwikkeling ‘Slaap in de langdurige zorg’. Hoe bepaalt slaap hoe je in je vel zit? En wat gebeurt er met het slapen als je hulp nodig hebt in het dagelijks leven? Waarom wordt ‘goed slapen’ dan uitdaging? En wat merk je daar overdag dan van? Tijdens de lezing zullen deze vragen interactief verkend worden en de basale voorwaarden voor een goede slaap worden besproken. Ook zal uitgebreid stil worden gestaan hoe je als behandelaar de cliënt kunt ondersteunen bij het kiezen van de juiste manier om een goed dag-nachtritme te bereiken.

Annelies Smits zal aanwezig zijn op de themadagen in Oisterwijk, Nootdorp, Akersloot, Roermond, Hoogeveen en Veenendaal.

Ellen van der Ros en Anita Londeman – Langer actief thuis

Ellen van der Ros is al 16 jaar eigenaar van Ergotherapie Breda. Ze werkt binnen de praktijk voornamelijk met cliënten die beperkingen ervaren als gevolg van neurologische of oncologische aandoeningen. Daarnaast houdt zij zich bezig met werkplekadvies en werk gerelateerde vragen. Tevens is zij opgeleid in de methode ‘weer aan het werk’.
Anita Londeman heeft ruim 20 jaar ervaring in het vak. Zij werkte eerder als ergotherapeut in onder andere verpleeghuizen, in de eerstelijn, als wmo consulent en als docent. De laatste jaren heeft zij zich verder gespecialiseerd in ergotherapie bij mensen met neurologische problemen (NAH) en dementie. 

Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen is een diepe wens van veel ouderen. ‘Reablement’ draagt daaraan bij. Maar wat betekent Reablement nou eigenlijk? En hoe kunnen we dit gaan toepassen in de praktijk? De seminar ‘Langer Actief Thuis’ gaat over het Reablement-programma waarmee zorgorganisatie Mijzo op weg is om de ouderenzorg te verduurzamen. In de methode uit Scandinavië, met Denemarken als koploper, nemen mensen zelf de verantwoordelijkheid voor de manier waarop zij willen leven en ouder willen worden. Dit past naadloos in een veranderende samenleving en draagt bij aan duurzame zorg in de huidige arbeidsmarkt. 

Ellen van der Ros en Anita Londeman zullen aanwezig zijn op de Themadagen in Oisterwijk, Nootdorp, Akersloot, Roermond, en Hoogeveen.

Prof. dr. David van Bodegom – Vitaliteit. Anders denken over gezond oud

Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere verouderingskwalen lijken onvermijdelijk maar ze komen voor een groot deel voort uit onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de omgeving. De mismatch tussen onze ‘oude’ genen – onze evolutionaire erfenis – en de ‘moderne’ omgeving zorgt ervoor dat we geen weerstand kunnen bieden aan het bombardement van prikkels die ons verleiden tot ongezond gedrag. Daarom helpt gebieden en verbieden niet. We moeten de omgeving het werk laten doen. Door kleine aanpassingen thuis, onderweg, op werk, school en in de wijk, maken we makkelijker of zelfs onbewust gezondere keuzes. In zijn voordracht over Vitaliteit geeft verouderingswetenschapper David van Bodegom ons nieuwe handvatten voor een langer gezond leven.

Prof. dr. David van Bodegom zal aanwezig zijn op de themadag in Roermond. 

Elly Branderhorst – Langer actief thuis

Elly Branderhorst is al ruim 20 jaar ergotherapeut. In 2021 heeft zij de master Neurorevalidatie & innovatie afgerond met als afstudeerproject het ontwikkelen van het programma Langer Actief Thuis (LAT), gebaseerd op de principes van Reablement. Sindsdien werkt Elly Branderhorst als projectleider in de regio West- en Midden-Brabant en begeleid ze organisaties bij het implementeren van LAT. Vanaf 2023 is zij gestart met een promotietraject bij RadboudUMC, waarbij ze zich bezighoudt met het onderzoeken van de effecten van LAT en het doorontwikkelen van het programma. 

Bij zorgaanbieder Mijzo is in 2021 het programma Langer Actief Thuis ontwikkeld, gebaseerd op de principes van Reablement. Inmiddels zijn er 10 organisaties in West- en Midden-Brabant die deze werkwijze toepassen. Tijdens de workshop wordt ingegaan op wat Reablement is en welke resultaten het oplevert. Daarnaast word de manier van werken uitgelegd aan de hand van het programma Langer Actief Thuis. Er zal worden ingegaan op wat dit programma oplevert in Brabant en op de succesfactoren en valkuilen in de ontwikkeling van het programma. 

Elly Branderhorst zal aanwezig zijn op de themadag in Veenendaal. 

Teun Toebes – Een Wereld te Winnen

Teun Toebes strijdt al jaren voor een betere wereld voor mensen met dementie, omdat hij vindt dat ieder mens recht heeft op de best mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Als verpleeghuisbewoner ervaart hij al bijna drie jaar waarom deze verandering zo hard nodig is en daarom besloot Teun zijn missie kracht bij te zetten door over onze grenzen heen te kijken. 

Na een reis van drie jaar door 11 landen in 4 continenten neemt Teun Toebes u mee in zijn zoektocht naar een andere kijk op dementie. Hoe komen we bijvoorbeeld van het verzorgen van de patiënt, naar het verzorgen van de mens? Dit doet hij aan de hand van zijn ervaringen en beelden uit de documentaire ‘Human Forever’ die eind dit jaar op een G20-conferentie en publieke omroep te zien zal zijn.

Teun Toebes zal aanwezig zijn op de themadag in Veenendaal. 

Improvement-IT en Medipoint

Naast bovenstaande sprekers zal Improvement-IT aanwezig zijn om de toepassing van Track & Trace in het verpleegtehuis toe te lichten.

Ook Medipoint is aanwezig. Zij komen vertellen over slimme oplossingen in de zorg met als doel de zelfredzaamheid te bevorderen en cliënten langer actief thuis te laten wonen. 

Zowel Track & Trace en het zelfredzaamheidspakket is gericht op minder zorgen voor, en meer zorgen dat.

Contact

Heeft u vragen over de Themadagen? Onze collega’s staan altijd voor u klaar.
Mail uw vraag naar: themadagen@harting-bank.nl