7 maart 2023 |
Annelies Smits
Annelies Smits werkt als arts verstandelijk gehandicapten en somnoloog bij SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Ze werkt op de SEIN-locaties in Groningen en Zwolle. Ook is ze deelnemer in de werkgroep richtlijnontwikkeling ‘Slaap in de langdurige zorg’. Haar specialisme is slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking, zowel volwassenen als kinderen. Smits zag de aandacht voor slapen de afgelopen jaren groeien. “Slecht slapen is van invloed op hoe de cliënten zich overdag voelen: moe en prikkelbaar. Geagiteerde bewoners hebben op hun beurt weer meer zorg nodig.”
Slaapproblematiek
Wie ’s nachts niet goed rust, heeft overdag meer zorg nodig. Hoe zorg je ervoor dat iemand goed slaapt? Het antwoord is niet eenduidig te geven. Daarvoor zijn er te veel invloeden, die bovendien afhankelijk zijn van individuele voorkeuren. Een goed matras met prettig beddengoed, een fijne donkere kamer, of juist een geruststellend nachtlampje; ze kunnen een goede nachtrust maken of breken. Om de bewustwording rondom slaap en daardoor beter slapen te bevorderen werkt HartingBank samen met Annelies.
“Slapen lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is dit niet het geval.”
Beter slapen begint vandaag: de tips van Annelies
Wilt u als zorgverlener direct iets doen om de cliënten gezonder te helpen slapen? Deze tips kunnen direct in uw praktijk toegepast worden.
Introduceer een bedritueel
Een vast bedritueel is goud waard. Zeker voor cliënten met weinig besef van tijd. Annelies Smits: “Begin met een muziekje, een kleur, geur of licht. Vervolgens een tactiele activiteit zoals een voetmassage met lotion. Mensen met een verstandelijke beperking hebben ’s nachts veelal behoefte aan troost en geborgenheid. Dat kan een begeleider niet altijd bieden. Een surrogaat met geluid, ademhaling of gewoon een knuffel kan dan geruststellend werken. Je voorkomt dat ze gaan liggen wachten op een begeleider en ondertussen steeds alerter worden.”
Hightech helpt!
Slimme gadgets helpen steeds vaker om goed te slapen. Knuffelbare interactieve slaaprobots kunnen rust geven én helpen de ademhaling te reguleren. Wearables zoals Fitbits en smartwatches geven inzicht in het slaapgedrag. Een van de nieuwste ontwikkelingen zijn slimme matrassen. Zoals de ‘Bossy’: die monitort met sensoren continu of een cliënt in bed ligt, hoe lang, en in welke houding en heeft tevens bedranddetectie en een dwaal- en wisselliggingsalarm. “Zo kun je zelfs op afstand zien of een cliënt goed slaapt en of het tijd is om de cliënt om te draaien”, aldus Jeffrey Goddefroy, productspecialist Bedden & Liggen bij HartingBank. “Zo helpen slimme matrassen bij het verlenen van betere én efficiëntere zorg.”
Slaapscan
Samen met somnoloog Annelies Smits hebben we de slaapscan ontwikkeld. Vul deze slaapscan in en ontvang direct slaapadvies per mail, toegespitst op uw cliënten.