HartingBank klimaatneutraal in 2030

HartingBank wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat vraagt wel wat. Daarom zetten we in op drie top prioriteiten: het versnellen van de energietransitie, het bevorderen van circulariteit en het voeren van een duurzaam personeelsbeleid. 

Op 10 december hebben we een belangrijke stap gezet als het gaat om de energietransitie en het verduurzamen van de logistieke activiteiten en het wagenpark. René Hoogakker, manager Fleet en Facilitaire Projecten bij Medux: “We kregen 18 e-Vito’s geleverd van een bestelling van maar liefst 70 elektrische bussen. Daarvan zijn er nu 13 voor Medipoint, 4 voor HartingBank en 1 voor Atlas Kidtech. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. En we gaan door met investeren; eind 2022 rijdt 10% van al onze bussen elektrisch.” Aan de bestelling ging een uitgebreide testfase vooraf met verschillende merken elektrische bussen.

René: “We keken naar de actieradius, de lengte van de rit, het batterijverbruik, het gewicht en de buitentemperatuur. Uit de test kwam de Mercedes Vito als winnaar uit de bus.” Het rijden in een elektrisch aangedreven voertuig vraagt ook enige aanpassing van de medewerkers. “Inderdaad, dat is een verandering waar we de collega’s uiteraard goed op voorbereiden. Je ziet dat als mensen eenmaal in zo’n bus rijden, ze dit met veel plezier doen én trots zijn dat ze zo bijdragen aan een beter milieu.”

Dynamisch proces
De levering van de e-Vito’s is een volgende stap in een dynamisch proces dat Medux en haar labels doorlopen bij het verduurzamen van het wagenpark en de logistieke activiteiten. Dat leidde onder meer al tot de toekenning van het Lean en Green met ster certificaat. 

Elektrisch wagenpark
René vervolgt: “We vergroenen nu in sneltreinvaart en stimuleren ook onze medewerkers die in een auto naar onze klanten rijden over te stappen naar een elektrische variant. Dat is uiteraard een grootschalig project. Van ons wagenpark met 1000 voertuigen zijn er 300 personenauto’s, waarvan er voor het eind van dit jaar ruim 100 elektrisch zijn. Uiteraard betekent dat ook dat we volop investeren in laadpalen bij onze vestigingen.”

E-transportfietsen

Tot slot kijkt René als specialist met zijn team ook al enige tijd naar nieuwe vormen van vervoer. “Sinds 2021 rijden we in de stadskern van Amsterdam en Groningen met een elektrische transportfiets. We voeren er de levering van kleine bestellingen en service activiteiten mee uit. Dit initiatief is een onderdeel van de emissievrije last mile oplossingen waarmee we bij Medux aan de slag zijn.”

Trots

René Hoogakker (links) en Richard Heeren (Directeur Facilitair & Vastgoed): “De eerste elektrische bussen zijn bestickerd en klaar om de weg op te gaan. Dat is iets waar we trots op zijn.”

Wilt u meer weten over ons MVO-beleid? Neem dan contact met ons op of lees meer op de website van Medux.

Over Medux Medux is de overkoepelende naam van een groep bedrijven die revalidatie- en zorghulpmiddelen levert en onderhoudt. Mensen met een bewegingsbeperking maximaal laten meedoen en hun kwaliteit van leven vergroten, dat is ons doel. Bij Medux werken meer dan 2000 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor een tijdige levering en onverstoorde gebruikmaking van onze hulpmiddelen. Samen maken zij meer mogelijk voor mensen met een bewegingsbeperking.