Meneer Harting komt tot leven

Nieuwe brandfilm: Meneer Harting komt tot leven

In onze nieuwe brandfilm komt meneer Harting tot leven. In 1836 was het zijn missie om mensen te helpen met zijn zelfgemaakte medische instrumenten. Het gedachtegoed van meneer Harting leeft nu, bijna 200 jaar later door. Daar zijn wij trots op!

Onze nieuwe brandfilm

Zo is HartingBank onstaan

In 1836 richt de Schiedammer Hendrik Johannes Harting (1806 -1862) een eenmanszaak in Breda op als ‘alleen werkend instrumentmaker’. Na het overlijden van Hendrik Harting in 1862 hertrouwt zijn weduwe met Jacobus Mattheus Bank. Hij zet het bedrijf voort met de twee zoons Harting. De naam Harting-Bank is geboren. Onder leiding van dit driemanschap groeit Harting-Bank uit tot een van de meest vooraanstaande instrumentmakerijen van Nederland. 

Het HartingBank instrument in de video

Het medische instrument uit de film is gemaakt tussen 1862 en 1866. De datering is af te leiden uit de inscriptie op het instrument. Het instrument is bij ons onder de aandacht gebracht door een Belgisch expertisecentrum dat zich bezighoudt met behoud van technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Het instrument was eigendom van de zusters congregatie Ursulinen in Hasselt (België) en is in juli 2021 overgedragen aan HartingBank.

 

Navraag bij het Boerhaave museum in Leiden dat gespecialiseerd is in medische apparatuur, geeft de volgende uitleg over de functie van het instrument:

“Het instrument is een soort irrigator. De functie van het instrument is het inbrengen van vloeistoffen of geneesmiddelen, ofwel een toestel voor het aanbrengen van een klysma. Een bekende toepassing is het nat houden of doorspoelen van een wond. Let wel, dit is vóór de introductie van asepsis en antisepsis, dus er was vaak sprake van etterende wonden. Ook zijn er  behandelingen beschreven met koud water op het hoofd om te zorgen voor een betere bloedsdoorstroming in de schedel (19de eeuw).

En nu heeft dit bijzondere instrument een rol gekregen in onze brandfilm!

Een kijkje achter de schermen

Onze brandfilm is gemaakt door productiemaatschappij Blik film in Utrecht. We filmden op drie verschillende locaties en maakten gebruik van een aantal acteurs, maar vooral van onze HartingBank collega’s. In deze video krijg je een kijkje achter de schermen.